Τετάρτη 18 Νοεμβρίου 2009

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Το λιώσιμο των πάγων, που επιταχύνεται ταχύτερα απ' ό,τι αναμενόταν, έχει δώσει τροφή σε τέσσερα απαισιόδοξα σενάρια για το μέλλον του πλανήτη. Από αυτά, πιθανότερη είναι η άνοδος της στάθμης των θαλασσών, που υπολογίζεται ότι πλέον απειλεί 3.351 πόλεις.Η θάλασσα και όλα τα θαλάσσια είδη επηρεάζονται από τις κλιματικές αλλαγές. Η άνοδος της θερμοκρασίας της γης και η άνοδος της θερμοκρασίας της θάλασσας, θα οδηγήσει σε αύξηση της στάθμης της θάλασσας και σε αλλαγή της κατεύθυνσης των θαλάσσιων ρευμάτων.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΛΙΩΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ

Οπως επισημαίνεται στα συμπεράσματα της έρευνας, ενώ το λιώσιμο των πάγων από το 2000 έως το 2008 συντελεί στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας κατά 0,46 χιλιοστά μέσο όρο ετησίως, από το 2006 και μετά το ίδιο φαινόμενο ευθύνεται για μια άνοδο της τάξης του 0,75 χιλιοστών τον χρόνο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συνολικά η στάθμη της θάλασσας ανεβαίνει κατά 3 χιλιοστά τον χρόνο, ωστόσο σε περίπτωση που λιώσουν όλοι οι πάγοι στη Γροιλανδία και στην Ανταρτική, αυτό θα μεταφραζόταν σε άνοδο 7 μέτρων των επιπέδων της θάλασσας.
Οπως σημειώνουν αρκετοί επιστήμονες, η άνοδος στη στάθμη της θάλασσας, εάν λάβει επικίνδυνες διαστάσεις, ενδεχομένως να οδηγήσει στον αφανισμό πολλών μεγάλων πόλεων του κόσμου

ΑΙΤΙΑ ΛΙΩΣΙΜΟ ΤΩΝ ΠΑΓΩΝ

Το πρόβλημα είναι πολιτικό. Τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα δεν μπορούν ν’ αντιμετωπίσουν την βαθιά και παρατεταμένη οικολογική και κοινωνική κρίση. Τα παραδοσιακά πολιτικά κόμματα δεν σκέπτονται προοπτικά, σχεδιάζουν μόνο βραχυπρόθεσμα και προσβλέπουν σε άμεσα κέρδη. Αγνοούν το κλειδί του προβλήματος - τη βιολογία και την ανθρώπινη φύση. Τέλος μπροστά στο γρήγορα επιδεινωμένο οικολογικό πρόβλημα ακολουθούν διεθνώς την καταστροφική πολιτική.Όσον αφορά στην Ελλάδα πάντως, η άβολη και ενοχλητική αλήθεια είναι ότι οι κλιματικές αλλαγές δεν αντιμετωπίζονται με δημιουργία νέων ανθρακικών και λιγνιτικών σταθμών στην ηπειρωτική Ελλάδα, ούτε με τη δημιουργία νέων πετρελαϊκών σταθμών σε νησιά, ενώ η εξαιρετικά βραδεία διείσδυση των ΑΠΕ στη ζωή μας και η έλλειψη ποικίλων μέτρων εξοικονόμησης ενέργειας βρίσκονται σε πλήρη ασυνέπεια με την παγκόσμια αναγνώριση της κρισιμότητας της κατάστασης.

Δευτέρα 16 Νοεμβρίου 2009

ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ

«Αντιλαμβανόμαστε ότι οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής ξεπερνούν τις αλλαγές που παρατηρούσαμε έως τώρα στην Αρκτική.Αυτό είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, καθώς κάποιες από αυτές τις αλλαγές στην Αρκτική μπορεί να προκαλέσουν την άνοδο της θερμοκρασίας στη Γη πέρα από τα μοντέλα πρόβλεψης που έχουμε σήμερα.Πολλά είδη φάλαινας κινδυνεύουν, επίσης, να χάσουν τις πηγές της τροφής τους στο Νότιο Ωκεανό γύρω από την Ανταρκτική, εξαιτίας της τήξης και διάλυσης του στρώματος πάγου.
Απειλούνται επίσης πολλά είδη θαλάσσιων θηλαστικών και ψαριών εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας αφού απλώς δεν μπορούν να ζήσουν σε θερμότερα νερά. Κάποιοι πληθυσμοί πιγκουΐνων, για παράδειγμα, έχουν μειωθεί κατά 33% σε ορισμένες περιοχές της Ανταρκτικής, εξαιτίας του περιορισμού του περιβάλλοντός διαβίωσής τους.

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙΣ

Κλιματικές Αλλαγές (IPCC), δείχνουν για ακόμη μια φορά την παγκόσμια αναγνώριση του τεράστιου προβλήματος των κλιματικών αλλαγών και την επιτακτική ανάγκη να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες για ριζικές αλλαγές στον τρόπο που παράγουμε και καταναλώνουμε ενέργεια.Μπορούμε όμως να προχωρήσουμε άμεσα στις απαραίτητες πρωτοβουλίες που θα ανατρέψουν αυτή την αρνητική πραγματικότητα στην Ελλάδα και θα τη μετατρέψουν σε μοντέλο ενεργειακής επανάστασης: προώθηση ΑΠΕ και εξοικονόμηση ενέργειας.